Tällä kertaa kirja antaa eniten heille, jotka ovat seuranneet suomalaista mediaa 1960-luvun alkupuolelta lähtien ja jonnekin 1990-luvulle saakka. Helsingissä eri toimipaikoissa parturina elämää nähneen Bäckströmin kertomalla on merkitystä monessa mielessä. Ei vain ajakuvina, vaikka toki se on eräs pääasia.
Jo kirjan kuvaliite paljastaa, että monenlaisia julkkiksia (miehiä) on ollut Bror Bäckströmin asiakkaina. Sattumalta ja joskus ihan tieten hän on tutustunut ihmisiin, jotka ovat muille kansalaisille tulleet tutuiksi etupäässä vain television (ja iltapäivä- ym. lehtien) välityksellä.
Poikkeuksena moniin muihin vastaaviin kirjoihin tässä onkin lopussa henkilöhakemisto. Voihan muistelmia lukea näinkin: katsoa ensin, keistä henkilöistä kirjoitetaan, ja valikoida paloja sieltä ja täältä.
Mutta kirjassa on myös ns. isoja kokonaiskertomuksia. Yhdestä näkökulmasta se valottaa oman alan yritystoiminnan vaiheita pääkaupungissa. Toisaalta tulee esiin se, miten erilaiset poliittiset ym. muodit ja tykkäämiset ovat vaikuttaneet julkisen Suomen muutoksiin. Tukkamuoti on ollut tärkeä, mutta sittenkin vain yksi pieni sivuasia siinä isossa muutoksessa, jota puolen vuosisadan aikana on eletty.
Jossakin määrin parturi uskaltaa sanoa, että hänkin on voinut vaikuttaa koko maan tai ainakin sen joihinkin poliittisiin päätöksiin. Kansalainen, joka on asiakassuhteessa tavannut niin paljon vaikuttajia, on tietenkin ollut paremmassa asemassa sanomaan mielipiteensä kuin se kuuluisa mökin mummo.
Joidenkin tunnettujen henkilöiden yksityiselämästä kertoessaan Bäckström ampuu niin sanotusti yli liikaa maaliin eli paljastaa asioista, jotka eivät välttämättä tällaista julkisuutta ansaitsisi. Tilanne on samantapainen kuin joskus iltapäivälehtiä lukiessa. Tietosuojavaltuutettumme vahtii, sitä, mitä kansalainen saa tietää oman isoisänsä tekemisistä, mutta samaan aikaan iltapäivälehdissä vatvotaan Timo T. A. Mikkosen terveys-, perhe- ja taloudellisia asioita.
Bror Bäckström, toim. Jorma K. Meller: Parturin tuolista. Tarinoita lööppijulkisuuden takaa. Minerva Kustannus Oy 2011, 306 s.
Julkaistu ensi kerran Satakunnan Työssä 8.12.2011.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti