Mitä tämä on, tieteenalan nokan keinotekoista nostamistako? Monesti tulee, varsinkin amerikkalaisten jokapäivänselittäjien äärellä, tällainen tunne.
Mutta Robert Rowland Smith on hieman toista maata. Hän on britti. Tässä yhteydessä sillä on merkitystä. Pohtiessaan arkipäiväisten tilanteiden monimutkaisuuksia filosofisesta pohjalta hän ei aina mene yli siitä, missä aita on matalin.
Sairaus, eri sukupolvet, riitely, kaupassakäynti, monet tällaiset arkiset asiat suodatetaan läpi mietiskelyn, joka sisältää paljon tuttua, mutta myös jonkun verran omia oivalluksia.
Jotakin liian steriiliä Rowland Smithin tekstissä kuitenkin on. Hän ei loppuun saakka uskalla ottaa potilaspöydälle todella vakavia ja vaikeita elämän kysymyksiä. Esimerkiksi riitelyn ja perhe-elämän käsittelyssä olisi ehdottomasti tullut olla uskallusta puhua loppuun saakka myös eroista, luopumisesta, ja niistä myös kaikkein täydellisimmästä – kuolemasta!
Helppolukuinen kirja on. Vaikka hypitään asiasta toiseen, samalla tulee punotuksi eräänlainen juoni. Itse kullekin tekee hyvää sovittaa oman elämänsä sattumuksia tällaisen juonen sisään. Mikä sopii ja mikä ei?
Tällainen on mukavaa iltalukemista: 18 eri esseetä, joten tässä menee mukavasti yli puoli kuukautta kun joka ilta käy yhden kimppuun... ja siinä yhteydessä voi vaikka merkitä muistiin omaan päiväkirjaan, mitä ajatuksia tällainen pohdinta herättää.
Robert Rowland Smith: Aamiaisella Sokrateen kanssa. Arkipäivän filosofiaa. Suom. Veli-Pekka Ketola. Karisto Oy 2011. 200 s.
Julkaistu ensi kerran Satakunnan Työssä 1.12.2011.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti