perjantai 1. helmikuuta 2013

Edes kravatti suoraan, miehet! (R. Meriläinen)

Rosa Meriläinen osaa pitää puheita. Hän puhuu miehille, monenlaisille kaksilahkeisten heimon otuksille. Hän puhuu erilaisissa tilanteissa ja tilaisuuksissa. Hän pitää mielessä, mikä miehissä on sen arvoista, että heille kannattaa puhua.

Elämän laajaa kirjoa tulee käsitellyksi isolla kädellä, sillä puheita on monenlaisia. Jotkut niistä muistuttavat kyllä enemmän pienoisesseitä, eikä niitä voisi kuvitella kuuntelevansa yksi toisensa jälkeen tekijänsä lukemana. Mutta eihän se haittaa: nämä onkin julkaistu kirjana!

Kirjan voi lukea hauskana mutta myös ajoittain syvällisenä pohdintana siitä, mikä mies oikeastaan on. Mutta kirjassa on myös paljon vihjeitä ja jopa suoranaisia neuvoja siitä, miten pidetään puheita. Kirjan voi lukea niin vakavana viihteenä kuin viihdyttävänä asiatekstinä.

Sukupuolten tasa-arvosta ja sukupuolirooleista puhutaan paljon. Monesti näyttävät käsitteet sekoittuvan niin, että yhteiskunnallisen tasa-arvon pohdinnassakin menevät seksi ja kaikki muu ihanasti sekaisin. Suurella innolla vaaditaan joskus jopa jonkinlaista "sukupuolettomuutta" ratkaisuna tasa-arvokysymyksiin, mikä tietenkin paitsi näyttää hölmöltä myös oikeasti on sitä.

Meriläinen kertaa, että ihmisellä on sekä biologinen että sosiaalinen sukupuoli, ja sen myötä monenlaisia ominaisuuksia. Tästä näkökulmasta kuka tahansa meistä kaksilahkeisista saa häneltä mukavasti evästä oman itsen ominaisuuksien miettimiseen.

Jokainen ihminen tarvitsee vapautta ollakseen oma itsensä. Tämän kirjan parissa voi varata tai varastaa itselleen sellaista vapautta, jos sitä ei muutoin sattuisi olemaan.

Naisille Meriläinen toivoo kirjansa antavan kipinän antaa miesten olla ja mennä ja kukoistaa, siis olla oma itsensä. Senhän me olemme ansainneet!

Rosa Meriläinen: Hyvät miehet ja herrat! Teos 2011. 141 s.

Julkaistu ensi kerran Satakunnan Työssä 1.12.2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti