perjantai 25. tammikuuta 2013

Tämä Jaska ei puhu p...aa (J. Teppo)

Kun Jaakko Tepon tuotantoon perustuvia musiikki-ilotteluja on esitetty Suomenmaassa Varkaudesta itään, salit ovat kuin nuijalla lyötyjä. Ja ylimääräisiäkin esityksiä tarvitaan.

Porin Promenadisalissa asia ei ollut aivan näin, mutta kyllä länsirannikoltakin Tepon huumorin ymmärtäjiä ja rakastajia löytyy. Osaksi se johtunee siitä, että suomalaisia on sodanjälkeisen asutustoiminnan ja yleisen naimakauppatouhun voimin sekoitettu, osaksi taas siitä, että huumorissa on aina jotakin universaalia.

Isomahainen setä haluaa vikitellä nuorta naista. Nuori nainen kysäisee pilkallisesti, että mitähän setä on mahtanut nauttia, kun on tuollainen maha. Setä on Itä-Suomesta, joten hän osaa vastata heti: kehottaa neitiä käyttämään mahan alla olevaa kraanaa ja tutkimaan, mitä sieltä mahtaa tulla.

Yhden jutun kertominen ja sen irrottaminen alkuperäisesti pohjoiskarjalaisesta asia- ja murreyhteydestä voi tuntua kreisiltä. Tepon huumori perustuu tällaisiin ihan tavallisiin arkisiin tilanteisiin, ei keksittyyn maailmaan. Vitsi on siinä, että ei jäädä milloinkaan sanattomaksi eikä hävetä käyttää asioista niiden oikeita nimiä.

Jaakko Tepon pakinat on aikaisemmin julkaistu joensuulaisessa lehdessä. Osa niistä onkin ajan kommentointia eli ne eivät ole niin sanotusti ikuisia. Kirjoittajastaan ne antavat monipuolisesti maailmaa seuraavan miehen kuvan: ei Tepon huumori tönkköyteen perustu. Kuten kaikki maailman suuret koomikot Teppokin rakentaa sen varaan, että tuntee muutakin kuin Ruikonperän ja Pörsämäen.

Teppo ei kirjoita murteella. Monessa mielessä hänen juttunsa olisi voitu julkaista missä tahansa päin Suomea, jos nyt jätetään tosikkomaisimmat alueet pois laskuista (niitä kuitenkaan erikseen mainitsematta).

Teppo on pohjoiskarjalainen, vaikka hänen laulunsa on jostakin syystä etelän hämäläisalueella (johon Helsinkikin kuuluu) ymmärretty savolaisiksi. On ihanaa, että meillä on karjalaisuudesta näinkin paljon jäljellä. Olkoonkin, että se on joskus savolaisten hieman kieroon vääntämää karjalaisuutta.

Suomen Jaakko Teppo tuntee. Hän kertoo laihialaisesta, joka meni metsään tarpeilleen. Huuteli kaverilleen, että olisiko paperia. "Ei ole, jätä tällä kertaa sinne!".

Se siitä, loput kirjassa.

Täyttä Jaskaa. Sisältää Jaakko Tepon pakinoita. Fun Pandemia Oy 2011. 111 s.

Julkaistu ensi kerran Satakunnan Työssä.

Jaakko Tepon omat sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti