Ei olisi minkäänlaisia perinteisiä asuntoja eikä huonekaluja, jos ei olisi puun kaatoa, kuljetusta pois metsästä, sahausta ja edelleen käsittelyä ammattilaisten koneissa ja hyppysissä.
Tästä prosessista Timo Kause kertoo sukunsa perinteen pohjalta. Lähinnä keskitytään puun kuljetukseen sahalle ja käsittelystä siellä. Kauset tunnetaan ennen kaikkea sahureina, sahojen omistajina, mistä tämä kirja on nimensäkin saanut.
Kausen ansioksi lankeaa monien mielenkiintoisten valokuvien yhdistäminen tarinaan, jossa käydään läpi sahaustoimintaa 1920-luvulta alkaen ja päivämäärään 1.2.1980 saakka. Silloin Kause Oy siirtyi Rosenlewin omistukseen, vaikka kyllä nytkin löytyy Eurajoen Eurajoen puhelinluettelosta sen niminen yritys.
Teoksen voima ja vahvuus on monien eri yritysten taustojen ja vaiheiden selvittely ja myös henkilökuvien luominen. Materiaalin paljoudessa kirjoittaja on kuitenkin ollut hieman eksyksissä. Ilman alkusanoja ja sisällysluetteloa olisi tekstiin paneutuminen hankalaa. Näin käy helposti, kun aihe on kirjoittajalle läheinen ja rakas ja kun kerrottavaa on paljon.
Muun muassa käytettyjen noin 40:n (!) haastattelun vuoksi kirjassa on paljon sellaista, mikä ilman Kausen vaivannäköä olisi jäänyt kokonaan muistamatta ja kertomatta. Kirjasta löytää moni Kausen yhtiöiden palveluksessa ollut omastakin työhistoriastaan, ja tietenkin moni oman sukunsa historiasta.
Kiinnostus sukututkimukseen näkyy Timo Kausen otteessa. Hän on myös kiitettävästi pyrkinyt selvittämään esimerkiksi kuvissa olevien henkilöiden nimiä.
Näin saimme oivan lisän satakuntalaisen teollisuuden historiatietoon, vaikka kyllä Kauset vaikuttivat aikanaan muuallakin, muun muassa Sonkajärvellä.
Timo Kause: Sahurit. Tekijän kustantama 2006. 192 s.
Julkaistu ensi kerran Satakunnan Työssä 2006. Hieman stilisoitu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti