torstai 14. tammikuuta 2016

Mestarisoittajia muistellen

Festivaali Pori Folk sai oman julkaisusarjan. Sitäkin tärkeämpää on, että nyt on tehty teos – vaikkakin suppea sellainen – kertoo mestaripelimanneista, sisaruksista Edith Tuomesta ja Arvo Lindforsista.

Suppeus on kuitenkin tässä yhteydessä hyvin suhteellinen käsite, sillä julkaisun oleellisin anti on 50 aikaisemmin painettuna julkaisematonta Edithin ja Arvon sävelmää. Jokainen kansanmusiikin ystävä voi iloita tästä.

Antti Lehtolalle julkaisun ilmestyminen pari viikkoa sitten oli varmaan paras syntymäpäivälahja. Tämä mestaripelimannien sisarenpoika on itse kunnostautunut mm. harmonikansoiton opettajana Tähän julkaisuun hän on kirjoittanut muisteluja näistä sukulaisistaan.

Muistelut ovat hyvin henkilökohtaisia. Niinpä ne antavat kuvaa Edithistä ja Arvosta tasolla, jossa ihmisten välinen vuorovaikutus on voimakkain. Läheisen ihmisen esimerkki opettaa ja sanonnat jäävät mieleen. Toisiltammehan me opimme paljon jos on halua opettaa ja oppia.

Antti Koiranen on tutkinut Lindforseja yliopistossa, ja hänen lisensiaatintyönsä on pohjana julkaistulle artikkelille. Se sisältää myös sukuselvitystä. Olavi Suonsyrjä kirjoittaa lyhyesti Arvo Lindforsin vuosista (1952-1966) Borlängessä Ruotsissa.

Paasivalssi. Edithin ja Arvon musiikillinen perintö. Porin kaupungin kulttuuritoimi ja Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitos 2005. 72 s.


Julkaistu ensi kerran Satakunnan Työssä 2005.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti