Kehitys on usein huomattavinta suurimpien lehtien kohdalla, joten monet pienet, eri intressiryhmien omistuksessa olevat lehdet eivät pysty kokonaiskuvaa muuttamaan. Viimeisimmät merkit keskittymisestä ovat meillä tulleet esiin omistussuhteiden muutoksina.
Toukokuun alussa siirtyi Moottoriviesti kustannusliike Apulehden omistukseen, aikaisemmin se kuului Viestilehdet Oy:lle. Kesäkuun alusta tämä lehti yhdistetään Tuulilasiin, joka on tähän asti ollut Yhtyneiden Kuvalehtien (WSOY ja Otava) ja Apulehden yhteisen yhtiön A-lehtien omistama. Kaksi vuotta sitten Apu-lehti ja Yhtyneet Kuvalehdet yhdistivät Annan ja Hopeapeilin Uudeksi Annaksi sekä Avotakan ja Kauniin Kodin Avotakaksi.
Tämän hetken mielenkiintoisin ilmiö on kuitenkin Kustannus Oy Williamsin laajeneminen. Toukokuun alussa sen omistukseen siirtyivät Koti-Posti ja TV-opas. Viime vuodenvaihteessa Williams osti Monalisan ja Intron osake-enemmistöt. Sille ovat viime aikoina siirtyneet myös Kauneus ja Terveys, Tuulia (nykyisin Hertta-Tuulia) ja Siivet.
Kustannus Oy Williams on poikkeuksellinen ilmiö lehdistössämme, koska se on ulkomaalainen yritys, yhdysvaltalaisen Thorpe & Porterin tytäryhtiö. Williamsin viimeaikaista nopeaa laajentumista voidaan sen vuoksi pitää kansallisen joukkotiedotustoiminnan kehittymisen kannalta kielteisenä ilmiönä. Amerikkalaisuuden vaikutus on näet jo muutoinkin ollut aikakauslehdistössämme vahva: Sanoma Oy:n kustantama Aku Ankka leviää maassamme vuodessa 19 miljoonana kappaleena ja Valitut Palat on sekin levikkiluvuiltaan kärkipäässä.
Williams julkaisee tällä hetkellä jo 30 erilaista aikakauslehteä, joista suurin osa on tarkoitettu lapsille ja nuorille. Väkivaltasarjakuvien lisäksi markkinoidaan romantiikkaa, kevyttä viihdettä ja seksiä. Edellä mainittujen lisäksi Williamsin lehtiä ovat mm. Arizona, Buffalo Bill, Colt, Elämäni Tarina, Etulinja, korkeajännityssarjat, Seksi, Jermu, Sydänsarja, Tarzan, Viikonloppu-romanssi, Viki Vesseli jne.
Suomen aikakauslehtien kustantajien kokonaiskentässä Williams on viimeisimpien ostojen jälkeen vahvoissa asemissa. Sen ohi menevät vuotuisen kokonaislevikin suhteen vain Sanoma Oy, Yhtyneet Kuvalehdet ja SOK (Yhteishyvä). Lähes samoihin lukemiin pääsevät Apulehti, A-lehdet ja Lehtimiehet.
Aikakauslehdistön keskittyminen ei varmaan pääty näihin muutoksiin. Keskittyminen on tällä hetkellä vallitsevien taloudellisten lakien mukaista, tämän vuoksi julkinen sanakin pyrkii yhä selvemmin kerääntymään harvoihin käsiin.
Viimeisin lehdistöstä tehty virallinen selvitys, mielipidelehtitoimikunnan mietintö, on eräs osoitus pyrkimyksistä tasapainottaa yksipuolista kehitystä. Toimikunnan ehdottamilla joidenkin satojen tuhansien vuotuisilla kokonaisavustuksilla ei kuitenkaan pelkästään pystytä keskittymistä estämään. Pala on kova purtavaksi. Näin yksinkertaisesti jo siitä syystä, että suurimmat lehtiyhtiöt pystyvät sijoittamaan muita enemmän rahaa lehtiensä kehittelyyn ja markkinointiin.
Kirjoitus julkaistiin ensimmäisen kerran Tyrvään Sanomissa 23.5.1973.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti