Kirjoista innostuin viimeistään lukiossa, ja jossakin vaiheessa lukeminen ja kiinnostus alkoi tuottaa omaa tekstiä. Päätoimittaja Antti Prusi otti kirjoituksiani mielellään Tyrvään Sanomien sivuille, hän suosi muutenkin kulttuuriin vivahtavia juttuja paikallisuutisten täydennyksenä ja vastapainona. Alkuvuodesta 1972 aloin avustaa myös Satakunnan Työtä; päätoimittaja Aarre Mäkelä hyväksyi hänkin juttuni mutinoitta ja kannustaen.
Kaikkiaan lehdissä julkaistiin noina viitenä vuotena useita kymmeniä kirjoituksiani. Tässä esiin tulevien kirjojen lisäksi kirjoitin ainakin Ho Tši-minhin runoista, A. S. Neillin kasvatusaiheisesta Summerhillistä, useita juttuja kehitysaputematiikasta (esimerkiksi kirjasta "Huomenna on liian myöhäistä"; tässä on esimerkkinä juttu Cecilia ja Sven Lindquistin teoksista), Kari Vaijärven lastenkirjateoksesta sekä Pentti Saarikosken suomentamasta Matteuksen evankeliumista. Kirjoitin myös lehdistöstä ja Yleisradiosta.
Nyt noiden juttujen lukemisessa on mukana paljon nostalgiaa. Toisaalta on kuitenkin mielenkiintoista ja hieman pelottavaakin havaita, että monet tuon ajan puheenaiheet ja päänsäryt eivät suinkaan ole pois päiväjärjestyksestä. Ehkä siis kannattaa lukea myös vanhoja kirjoja – ja jopa arvosteluja niistä?
Olen tehnyt juttuihin vain muutamia stilistisiä korjauksia, jotka eivät ole muuttaneet asiasisältöä mitenkään. Otsikotkin ovat alkuperäisiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti