Mikäli kokoelma edes jossakin määrin kuvastaa USA:n epäkaupallisen lehdistön ja sitä tukevien nuorten ajatusmaailmaa, underground-liikettä täytyy pitää melkoisena sekamelskana. Suurin osa kritiikistä ja uuden paremman maailman suunnittelemisesta ei toki ole mieletöntä, mutta liikkeen hajanaisuus ja päämäärättömyys häiritsee.
Osa julistuksesta on ylistystä sille "ihanalle" pakomahdollisuudelle, jonka huumausaineet antavat tässä mielettömässä maailmassa. Kun puhutaan epäkohdista ja niiden korjaamisesta, hylätään kaikki järjestäytynyt toiminta ja vaaditaan vain kadulla istumista ja sitä "omaa elämää", joka kyllä lopulta käännyttää kaikki muutkin ihmiset oikeille raiteille. Poliittinen osallistuminen saa kirjassa tuomion useaan otteeseen.
Underground-liikkeessä on kuitenkin paljon positiivisia puolia, mutta tuntematta lähemmin paikallisia oloja on väärin tehdä kovin lopullisia yleistyksiä. Jonkinlaisen muotokuvan undergroundista olen silti yrittänyt tehdä:
1. Ilmiö liittyy kiinteästi USA:ssa vallitseviin taloudellisiin oloihin ja työttömyyteen, rotujen välisiin ristiriitoihin ja Vietnamin sotaan. Se on osa laajempaa yhteiskunnallista protestiliikettä rauhan ja edistyksen puolesta.
2. Päämääriä on underground-liikkeellä varmaan yhtä monta kuin kannattajiakin. Positiivisena puolena on tärkeiden asioiden esilletuominen ja nuorison herättäminen. Negatiivisimpia puolia huumausaineiden käytön levittäminen ja päämäärättömyys. Selkeimmillä, rakentavimmilla linjoilla lienee ryhmä nimeltä Valkoiset pantterit, Mustien pantterien veljespuolue.
3. Nykyisillä näkymillä liikkeeseen muodostuu koko ajan uusia alaryhmiä hippieiden ja jippieiden tavoin. Kokoava voima puuttuu, ja sellaisen olemassaoloa pitävät monet "profeetat" kauhistuksena. Nykyisen ideologisesti hajanaisen tilan aikana on kuitenkin tavallaan hyvä, ettei mitään johtoa tai johtoklikkiä ole. Hajanaisuus tekee liikkeen alttiiksi kaikenlaisten ulkoapäin tulevien hyökkäysten onnistumiselle. Hajanaisuus kasvattaa liikettä vain niin kauan kuin siitä riippumattomat syyt (esimerkiksi nuorten työttömyys) sallivat. USA:n poliittinen ja yhteiskunnallinen kehitys määrää siksi liikkeen suunnan ja olemassaolon.
Tämä teoreettisesta puolesta. Yhtään näin kuivaa kirjoitusta ei Underground-kirjassa ole, tämä vihjeeksi.
Underground. Kokoelma amerikkalaista maanalaista kirjallisuutta, suom. Jarkko Laine. Otavan Delfiinikirjat 1970.
Teksti on julkaistu ensi kerran Tyrvään Sanomissa 8.5.1971.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti