keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Verukkeet eivät kelpaa

– Tähän me olemme ajautuneet. Ei ajan pyörää voi kääntää takaisin.
– Jos me riisuisimme itsemme aseista, niin toiset kuitenkin kalistelisivat niitä ja hyökkäisivät kimppuumme.

Tällaisia perusteita käytetään usein, kun puolustellaan myönteistä suhteutumista asevarusteluun. Sanoissa voidaan hyväksyä aseistariisunta kauniina ajatuksena, mutta teoissa ollaan siinä mukana: annetaan lisää rahaa aseisiin, tuetaan maanpuolustuskursseja ym.

Amerikkalaisen tiedemiehen Bernard Bensonin – itsekin varusteluteollisuudessa työskennelleen – vastikään ilmestynyt Rauhankirja on virkistävä suihku verukehtajien niskaan. Kirjassa pienet lapset kysyvät aikuisilta, miksi asevarustelua ei katkaista ja aseita tuhota. Eikö kyse pohjimmiltaan olekin vain aikuisten halusta ja kyvystä voittaa itsekkyys? Tässä kirjassa lähdetään liikkeelle ihan elämän aakkosista, ja niihinhän ihmiskunnan on palattava, jos se aikoo olemassaoloaan jatkaa.

Aikuiset ovat tottuneet selittämään, miten vaikea kehityksen pöyrää on kääntää toiseen suuntaan, takoa aseita auroiksi. Mutta lapsi jaksaa siitä huolimatta yhä uudestaan kysyä: – Miksi sitten emme vain vaihda sääntöjä, tee loppua aseista ja kilpaile siinä, kuka pystyy tuottamaan eniten hyvää useimmille ihmisille kaiken tämän teknologiamme avulla?

Bensonin kuvitelmassa on kyse ihmiskunnan elintavasta. Tuhoammeko me itsemme aseilla ja maaäidin raiskaamisella vai alammeko elää toisella tapaa? Teknologia on kehittynyt niin pitkälle, että se vaatii ihmisiltä aivan ennalta arvaamatonta henkisen kehityksen tarvetta. "Kyllä se siitä suttaantuu" on vaarallista ajattelua. Tämä koskee niin asevarustelua kuin ympäristön pilaamista.

Benson luottaa paljon joukkotiedotuksen voimaan. Kunhan rauhanliike voimistuu kylliksi eri puolilla maapalloa, sen kannattajat löytävät toisensa yli kansallisten ja muiden rajojen, ja tällöin maailman johtajien on otettava aseistariisunta vakavasti.

Nelivärinen teos on tekstattu ja yksinkertaiset, viehättävät piirrokset kertovat perusasioista oleellisimmat. Piirrokset ovat ilmeisesti tekijän, suomenkielinen tekstaus on J. J. Tikkasen käsialaa.

Hyvä lahjakirja aikuisille, jotka haluavat lastensa kanssa tai oman peittonsa alla huomata, miten tärkeää on työ rauhan puolesta.

Bernard Benson: Rauhankirja. Suom. Oriveden opiston englannin kielen opiskelijat. Tammi 1982, 223 s.

Kirjoitus on julkaistu ensi kerran Satakunnan Työssä 9.12.1982. Hieman muokattu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti