maanantai 22. kesäkuuta 2015

Matkaopas, "laajennettu laitos"

Ville Zilliacus (1914–2000) aloitti reportaasien teon Yleisradion kirjeenvaihtajana jatkosodan ajan Tukholmassa. Työssään radiossa hän kehitti ohjelmiinsa omintakeisen esseetyylin, jota hän sitten jatkoi televisiossakin.

Ennen johtajantehtäviään Yleisradiossa ja myöhemminkin Zilliacus toi ohjelmiin kansainvälistä tietoa ja tunnelmaa, erityisesti Euroopasta mutta myös Yhdysvalloista. Irlanti oli yksi hänen suosikeistaan, ja tämän ansiosta voimme lainata kirjastosta teoksen Irlantia etsimässä. Kuluneet 16 vuotta eivät ole sen arvoa nakertaneet. Omaperäinen kooste maan historiasta ja kulttuurista yhdistettynä yleensä matkaoppaista löydettävään antaa perustietoa tämänkin päivän matkailijalle.

Zilliacus on etsinyt ja löytänyt myös joitakin sellaisia Suomea ja Irlantia yhdistäviä seikkoja, jotka helposti unohtuvat. Yksi siteistä on ollut toimittaja Gerald "Jerry" V. Kuss (1920–1969), omatekoinen ja omaperäinen Suomi-fani, joka teki Suomea tunnetuksi jopa nimeämällä omakotitalonsa Rantalaksi. "Dublinin hulluksi suomalaiseksi" kutsutun Kussin tutustuminen Suomeen alkoi, kun hän saapui loppuvuonna 1939 vapaaehtoisena talvisotaan. Kertomansa mukaan hän hihkaisi päästyään Haaparannasta Tornioon: "Vapise, suuri ja mahtava Neuvostoliitto!  – täältä tulee Gerald Kuss – Irlannista!"

Legendat sikseen, Irlantia etsimässä tarjoaa paljon hyödyllistä faktaa saaren eri osista. Kirjan rakenne, jossa kuljetaan Dublinissa (kovin vähän tosin!) ja sen jälkeen erikseen kaakosta (Kilkenny ym.) lounaaseen (Cork, Limerick ym.), sitten länteen (Galway sekä nälkävuosien ja iirinkielisimmän alueen kuvaus), sieltä pohjoiseen ja itään. Ken on käynyt tai aikoo tutustua Kilkennyn linnaan ja kaupunkiin, lukekoon Zilliacuksen kertomuksen linnan perustaneesta Butlerin (de buitléir) suvusta.

Menneisyys on kirjassa vahvasti, jopa musertavastikin läsnä, mutta lähinnä niiltä osin, mitkä seikat ovat eniten vaikuttaneet yhteiskunnan myöhempään kehitykseen. Faktatietoa on myös muun muassa valtioneuvos Harri Holkerin marrakuussa 1998 päiväämä selostus Pohjois-Irlannin tilanteesta ja rauhanprosessista. Kirjoitus täydentää Zilliacuksen kertomaa irlantilaisten ja englantilaisten suhteista kautta vuosisatojen.

Vähemmälle huomiolle jäävät teoksessa Dublin (joka on muodostunut kahdesta asutuksesta, viikinkien ja irlantilaisten perustamista, Liffey-joen suistoalueelle) sekä irlantilaisten itsenäisyysliikehdintä 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa, mutta tarjolla oleva antaa hyvän pohjan ottaa itse enemmän selvää vaikkapa museoita kiertämällä.

Teos on runsaasti ja monipuolisesti kuvitettu, havainnollisuutta lisäävät vanhat kartat. Siitäkin on annettava plussaa 84-vuotiaana käsikirjoituksen kustantajalle jättäneelle tekijälle ja hänen avustajilleen, joihin on kuulunut mm. Anssi Sinnemäki.

Ville Zilliacus: Irlantia etsimässä. Kirjoittajat myös: Harri Holkeri, Dáithí 
O´Ceallaigh, Tiina Ripatti-Boyle, Pekka Ritvos, Ulf-Erik Slotte. Tammi 1999, 284 s.

Kirjoitus on julkaistu ensi kerran tällä palstalla 22.6.2015.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti