Tämän vuoksi valikoin marraskuun kirjablogiini muutamia teoksia, joiden ääressä voi jatkaa edellä kuvattua pohdintaa. Kommentit ovat tervetulleita!
keskiviikko 26. marraskuuta 2014
Vaikutukset tapahtumia tärkeämpi asia
Itsenäisyyspäivän lähestyessä meille tarjotaan jälleen (ja paljon?) uudelleen kirjoitettua ja myös uusiksi muokattua tietoa tasavallan 97 vuodesta. Osa mediasta jo on kyllästänyt ahmimiskykyisten tajuntaa runsaalla määrällä muun muassa talvisotaan liittyvää aineistoa.
Suurin osa tästä kaikesta on vanhan kertausta. Suurin osa on myös kaupallista tuotetta. Siinä kaivetaan esiin pieniäkin yksityiskohtia, joitakin uusina sensaatioina, sellaisiakin jotka on kerrottu vuosikymmien kuluessa jo moneen kertaan. Selvästi tässä kaikessa heijastuu ja paljastuu omakin aikamme: Suomen kohtaloita peilataan niihin kuvitelmiin, joita julkaisijoilla on nykypäivän maailmasta, muun muassa "alkaneesta uudesta kylmästä sodasta".
Näin tarjottu todellisuuskuva muokkaa käsityksiämme sekä menneestä että olevasta. Tapahtumia vyörytetään silmiemme eteen ikään kuin todisteina siitä, "miten asiat olivat". Yhtenä esimerkkinä tästä näemme jälleen itsenäisyyspäivänä Väinö Linnan ja Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan muistutuksena "sodan todellisuudesta" (ja Suomen itsenäisyystahdosta!). Monet taitavat pitää teosta ja elokuvaa jopa jonkinlaisena tosiasioiden kokoelmana. Mutta kaunokirjallisuus on kaunokirjallisuutta, aiheesta riippumatta.
Historian nippelitiedollakin on toki merkityksensä. Nykyisyyden ja tulevaisuuden luomisessa tämä merkitys on huomattavasti vähäisempi kuin media antaa ymmärtää. Paljon tärkeämpää kuin kerrata vuodesta toiseen sitä mitä tapahtui on selvittää ja pohtia, miten tämä kaikki tapahtunut on vaikuttanut meihin suomalaisiin, siis ihmisiin.
Sekä dokumenttien keräämisessä, käsittelyssä että jopa historiankirjoituksessa tämä oleellinen näkökulma on jäänyt liiaksi syrjään. Kaunokirjallisuudessa sitä sivutaan, mutta paljon olisi vielä tehtävää. Nykyisille ja tuleville suomalaisille ei ole syytä tarjota ensisijaisesti muistoja henkeen "Kansa taisteli – miehet kertovat", vaan tarvitsemme mielen, sielun, terveyden ja sosiaalisen elämämme analyysejä siitä näkökulmasta, mitä sodat ovat edeltäville sukupolville ja meille tehneet.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti