tiistai 1. heinäkuuta 2014

Esseitä, pamfletteja, aforismeja...

Maailman tapahtumat herättävät tarpeen ottaa kantaa ja myös analysoida sitä, mitä on tapahtumassa ja mitä lymyää tapahtumien takana. Pohdinnat voivat olla hetken innoittamia, mutta toki esimerkiksi 1900-luvun erilaisten hulluksien ja vääryyksien pohtiminen jatkuu tälläkin vuosisadalla.

Heinäkuun 2014 kirjablogi tarjoaa annoksen niin vanhaa kuin uutta. Liikkeelle lähdetään 1960-luvun niin sanotuista hulluista vuosista ja etupäässä nopeista reaktioista tapahtumiin. Arkistoni hyllyltä löytyneet vanhat lehtijutut, onpa mukana yksi aikaisemmin julkaisematonkin, saavat seurakseen nykyaikaisempaa puhetta.

Johan von Bonsdorffin toimittaman Yhdysvaltojen ns. mustan vallan liikettä käsittelevän kirjan esittely julkaistiin Tyrvään Sanomissa aikanaan yhdessä Yrjö Länsipuron toimittaman kirjan Hullu vuosi 1968 esittelyn kanssa. Jälkimmäinen kirjoitus julkaistiin tässä blogissa maaliskuussa 2013 ja siihen pääsee käsiksi tästä.

Näiden juttujen parissa toivon lukijan mietiskelevän, mikä on muuttunut ja mikä ei ole muuttunut muutaman viime vuosikymmenen kuluessa. Tekstien parissa voi tehdä myös  sen havainnon, että toivoo kustantajien olevan tarkkana pitäessään pamflettien, esseiden ja muun pohtivan ja analysoivan kirjallisuuden avulla meitä edelleen ajan hermolla.

Olen liittänyt kirjoituksiin entiseen tapaan joitakin lisätietoa tarjoavia linkkejä lähinnä suomen- ja englanninkieliseen Wikipediaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti