tiistai 1. tammikuuta 2013

Tammikuun tervehdys!

Oikein mukavaa, rakentavaa, iloista mutta samalla myös syvämietteistä lukemisen vuotta 2013 kaikille! Kirjablogini jatkaa tammikuun ajan vuonna 2012 ilmestyneiden kirjojen esittelyä. Omasta arkistosta löytyy muutama juttu, ja niitä on ollut myös lehdissä julkaisuvuoroaan odottamassa. Mukana on kuusi vuonna 2011 ilmestynyttä kirjaa, joista on kirjoitettu vuoden 2012 puolella.

Kahdesta kirjasta haluan mainita erikseen.

Toinen niistä on liian vähälle huomiolle jäänyt Merete Mazzarellan "Ainoat todelliset asiat. Vuosi elämästä". Nykyään tunnutaan kirjalta vaadittavan lähinnä muodikasta seksikkyyttä tai viihdyttävää jännitystä, mutta vakavat pohdinnat esimerkiksi vanhenemisen ihmisessä herättämistä ajatuksista noteerataan liian harvoin. Tällainen pohdinta on Mazzarellan kirja. Mitä rakkaus ja työ merkitsevät eläkkeelle jääneelle 65-vuotiaalle? Kirjaa voi pitää myös suurten ikäluokkien kannalta tärkeiden näkökulmien avaajana.

Toinen tärkeä kirja on kaakkoissuomalaisen Anna-Liisa Tarvaisen hyvin omakohtainen, pitkään pohdittu kertomus lähisukulaisen mielen sairaudesta, sen vaikutuksesta paitsi potilaaseen itseensä myös hänen lähipiiriinsä. Mielenterveyden ongelmista on tapana julkaista erilaisia asiantuntija-arvioita, mutta sairastumisen arkinäkökulmasta puhutaan liian vähän. Kuitenkin juuri tällainen pohdinta voi auttaa monia, joille tämä on arkipäivää. Omakustanteena julkaistu "Tumma elämä" ansaitsee siis tulla esitellyksi tällä internetin kirjahyllyllä.

Tämän vuoden suunnitelmissa on paitsi painovuoden 2013 kirjojen esittelyä myös nostalgiaosaston perustaminen blogin yhteyteen. Haluan, että sen myötä voisimme ajatuksissamme palata niinkin kauas kuin 1960- ja 1970-luvuille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti