tiistai 1. tammikuuta 2013

Esiinkaivettua elämää (K. Kyläkoski)

Asiakirjojen ja tietojen vähyys tekee yli 400 vuotta sitten eläneestä ihmisestä puhumisen monella tapaa hankalaksi. Voimmeko olla varmoja, että ymmärrämme tuota aikaa puhumattakaan, että löytäisimme ihmisen elämänvaiheista ja persoonasta oleellisen?

Tässä, niin kuin monessa muussakin tapauksessa on myös epävarmaa, puhuvatko kaikki säilyneet dokumentit samasta henkilöstä. Kysymykseen ei ole vastausta, sillä 1500-luvulla ei ollut käytössä aukotonta väestökirjanpitoa henkilötunnuksista puhumattakaan.

Mutta käyttämällä löytämiään arkisto- ja tutkimuslähteitä Kaisa Kyläkoski on onnistunut luomaan henkilökuvan yhdestä Juhana- ja Kaarle-kuninkaiden aikaisesta pikkuvirkamiehestä. Näin puhalletaan pölyä vanhoista papereista, joista paljastuu myös 1540-1590-lukujen elämäntapojen kuvausta lähinnä eteläisessä Suomessa, mutta myös Viipurissa, Baltiassa ja Tukholmassa.

Teos valaisee myös sotia, kuningaskunnan virkamieshierarkiaa ja poliittista kuohuntaa aikana, jolloin ulkoisten sotien ohella kuninkaanpojat taistelivat myös toisiaan vastaan. Ruotsin kirkko oli reformoitu, mutta katolisuus nosti päätään; tapojen muutoksesta olkoot symbolina vuonna 1562 ensi kertaa Suomeen Puolasta tuodut haarukat.

Olof Ångermanin aika ja elämä on esimerkki siitä, miten mennyttä aikaa voi saada eläväksi. Asiaa auttavat myös kartat ja linnanraunioiden valokuvat; tällaista havainnollisuutta olisi löytynyt enemmänkin. Itse elämäntarinaa kannattaa lukea ottaen huomioon alussa mainittu: asiakirjoja on säilynyt hyvin vähän.

Mutta kuka oli Olof Ångerman? Hän oli ilmeisesti pohjoisessa Ruotsissa syntynyt, muun muassa Viipurissa, läntisellä Uudellamaalla, Saarenmaalla ja Tammisaaressa vaikuttanut mies, joka yleni rauhan mutta myös sodan tehtävissä asepojasta (sven; suomeksi myös soini tai palvelusmies) veroja kantaneeksi ja käräjiä organisoineeksi voudiksi (fogde).

Palkakseen tämä virkamies sai muun muassa Sjösängin tilan Pohjasta. Jälkeläisiäkin on ollut, ja ehkä heitä edelleen asuu keskuudessamme. Tai sitten ei: sodissa kuoli miehiä tuhansittain. Tässäpä selvitettävää sukututkijoille.

Kaisa Kyläkoski: Olof Ångermanin aika ja elämä. Books on Demand, 2012, 159 s.

Teksti on julkaistu ensi kerran Satakunnan Työssä 28.12.2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti