torstai 10. huhtikuuta 2014

Raskasta, mutta mielenkiintoista

Työväenliikkeen kohtalo vuoden 1918 sisällissodassa ja siitä seurannut järjestöllinen jakaantuminen ovat olleet luonnollisia lähtökohtia kaikille SKP:n nimissä ja toimesta julkaistuissa historiateoksissa.

Tämä on luonnollista, koska juuri jakaantuminen synnytti toisaalta ulkosuomalaisen puoluetoiminnan (Venäjällä), toisaalta maananlaisen toiminnan Suomessa, mutta myös monet yritykset toimia laillisesti eri järjestöjen kautta.

Tästä kaikesta antaa vuonna 1974 ilmestynyt eteläkarjalaisten kommunistien teos yleiskäsityksen. Siihen on yritetty mahduttaa "kaikki": niin syyt poliittisen toiminnan eri muotoihin kuin katsaus siihen, millainen tie on kuljettu.

Varsinaista kirjoittajaa ei mainita, mutta suurta apua kirjoitustyössä on antanut  seitsemän veteraania. Silloisen piirisihteerin Lauri Sallisen sanoin tavoite on ollut liiankin vaatimaton: ei olla pyritty "tekemään laajaa yhtenäistä alueellista SKP:n historiaa, vaan on haluttu eräänlaisin pikapiirroin [...] valottaa kommunistien käymää kamppailua [...]."

Aikaansaannos on hieman sekava, mutta mielenkiintoinen. Tekijät ovat keränneet julkaistavaksi muun muassa varsin suuren määrän erilaisia, lähinnä sota-aikaa koskettelevia dokumentteja. Niitä ovat muun muassa Valtiollisen poliisin tiedottajien raportit. Taustoittamattomina ne tosin herättävät uusia kysymyksiä, mutta haaste on mielenkiintoinen. Milloin siis kirjoitetaan perusteellisempi Etelä-Karjalan vasemmistolaisen työväenliikkeen historia?

Minkäänlaista itsekriittisyyttä ei tällaiselta teokselta voi tietenkään odottaa. Vahinko kuitenkin on, että koko laaja toiminta 1940-luvun lopulta 1970-luvulle käydään läpi isoin askelin, moni mielenkiintoinen asia jää varmaan kertomatta. Kirjan ansiona tosin on, toisin kuin kolme vuotta myöhemmin ilmestyneessä SKP:n Turun piirin teoksessa, että ei lähdetä mestaroimaan puolueen sisäisellä hajaannuksella tavalla, joka myöhemmin osoittautui laukauksiksi omaan nilkkaan.

Raskas taival. SKP:n Etelä-Karjalan Piirijärjestö ry. Lappeenranta 1974, 166 s. [kansilehdellä myös: "Kommunistien toiminnasta Etelä-Karjalassa v 1918­­­­­­­­–1974"]


Kirjoitus julkaistaan ensimmäisen kerran tällä palstalla 10.4.2014. Kiitos Pauli Lintuselle kirjalainasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti