maanantai 28. huhtikuuta 2014

Muistoja ja muuta kaakonkulmalta

Jokaisella maakunnalla, paikkakunnalla ja jopa useilla kylilläkin on omat historiansa. Asioita on merkitty muistiin, mutta monta tarinaa on keräämättä ja kansittamatta. Paikallishistorian harrastuksessa suomalaiset ovat kuitenkin varsin esimerkillisiä.

Tällä kertaa esittelyssä on kirjoja, jotka kertovat kaakkoisen Suomen vaiheista. Valinta on omani ja varsin suppea. Koska blogin ideana on täydentää "joskus myöhemmin", kun aikaa ja ideoita löytyy, ei siis hätää. Jossakin toisessa kuussa tämäkin palsta saanee täydennystä.

Nyt jätän tietoisesti Viipurin kokonaan tarkastelun ulkopuolelle. Sen aika tulee ehdottomasti myöhemmin; kaupungistahan on kirjoitettu runsaasti. Sen asukkaiden, rakentamisen jne. vaiheissa riittää seikkailuja ja kertomuksia. Mieli tekisi myös hieman tökätä Wikipediaa: sen Viipuri-artikkelissa ei ollenkaan mainita kaupungissa ilmestynyttä ansiokasta työväenlehteä!

Nyt kuitenkin lähinnä Imatran ja ympäristön pariin. Samalla tulee myös hieman käsitellyksi rajantakaista maailmaa. Siihen antaa historiallisen mielenkiintoisen näkökulman kuitenkin myös Benedict Zilliacusin lapsuudenmuistelma.

Sven Hirn, joka vuonna 1958 väitteli tohtoriksi ruotsinkielisellä teoksellaan Imatrasta luonnonnähtävyytenä ja matkailun kohteena, kokosi 20 vuotta myöhemmin mielenkiintoisella tavalla aiheesta 1970-luvulle saakka ulottuvan suomenkielisen katsauksen. Se on nyt, kun venäläisten matkailulla on kaakoiselle Suomelle suuri merkitys, edelleen hyvin ajankohtainen. Jopa siinä määrin, että teos olisi hyvä saada myös venäjäksi.

Tämän kuun esittelyjen yhteyteen sopii myös aikaisempi artikkelini Anna-Liisa Tarvaisen kirjasta. Lue se täältä.

Otan mielelläni vastaan ehdotuksia kirjoista, joita voisi käsitellä tällä palstalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti