torstai 2. toukokuuta 2013

Satakunnan Työn kirjantekijät

Toukokuun 2013 aimonkirjat omistetaan Porissa ilmestyvän sanomalehti Satakunnan Työn toimittajien kirjatuotannolle, lähinnä 1940-luvulta 1970-luvulle lehden palveluksessa olleiden julkaisuille.

Pienen toimituksen työ on aina suuntautunut pääasiassa tekstien tekemiseen omaa lehteä varten. Tämä on tuttua kaikille, jotka ovat olleet tällaisessa työssä, kakkoslehden palveluksessa. Aikaa ja energiaa riittää liian harvoin muuhun, vaikka kyllä sitä silti on riittänyt, kun on ollut kiinnostusta ja sisäistä intoa. Monet lehden ja kansandemokraattisen liikkeen omistaman kirjapainon Satakunnan Yhteisvoima Oy:n palveluksessa olleet ovat jakaneet vapaa-aikaansa myös järjestö- ja muuhun yhteiskunnalliseen toimintaan.

Lisäksi monet toimittajat, muutkin kuin tässä mainitut, ovat ehtineet julkaista myös muilla areenoilla. Esimerkiksi Seppo Siivosella on ollut harrastusta historiikkeihin ja Matti Nummelin on eri tavoin osallistunut kirjojen ihmeellisen maailman tunnetuksi tekemiseen, esimerkiksi Työväenkirjallisuuden päivän organisointiin Tampereella.

Tällä palstalla esitellään kolmen eri henkilön julkaisemaa kaunokirjallisuutta: lehdessä toimittajana ja päätoimittajana vuosina 1948–1959 olleen Juho Mäkelän; toimitussihteerinä, viime vaiheessa oikolukijana vuosina 1947–1973 olleen Aarne Palkin sekä alun perin kirjatyöntekijän, sitten lehdessä toimitussihteerinä ja toimittajana vuosina 1962–1965 olleen Erkki Wessmanin. Mäkelä ja Wessman avustivat lehteä muinakin kuin mainittuina vuosina.

Mäkelä ja Palkki ensiesiintyivät runoilijoina sodanjälkeisessä suurten muutosten ilmapiirissä. Erkki Wessman (1931–2011) puolestaan aloitti kaunokirjallisen työnsä 60-luvun kulttuurimurroksessa, jolloin hän oli mukana myös satakuntalaisen henkisen ilmaston muuttamisessa uuden yhdistyksen Manuscript 63:n kautta. Hän jatkoi kirjallista työtään varsin monipuolisesti ja tuotteliaasti myöhemmin muilla areenoilla. Wessmanin tuotanto käsittää tässä esitellyn lisäksi muun muassa historiaan liittyviä teoksia sekä tv- ja muita näytelmiä ja dramatisointeja. Niistä olisi voinut tälle palstalle kirjoittaa julkaistujen lisäksi kymmeniä tekstejä!

Arvioni Mäkelän, Palkin ja Wessmanin runokirjoista ja romaaneista olen kirjoittanut ilman että olisin sitä ennen tutustunut aikalaiskritiikkiin.

Tutustumme myös Aulis Juvelan muistelmateoksiin sekä Leo Marmion pakinakokoelmiin. 

Palstaa täydentää ulkopuolinen kirjoittaja, yhteiskuntatieteiden tohtori, Satakunnan Kansan päätoimittajana pitkään toiminut Erkki Teikari ja hänen aikalaisarvostelunsa Satakunnan Työn vuonna 1986 ilmestyneestä historiikista.

3 kommenttia:

  1. Jos voisin keräisin kansien väliin kokoelman "Kalle polvihousuissa"

    -Sini-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan olisi hieno idea! Voin olla mukana toteuttamassakin. Eikö julkaisussa voisi olla niin noita kirjoituksia kuin myös laulujen sanoja?

      Poista
  2. Olet oikeassa.Kallen ajatukset olivat niin yhtenäisiä, että sekä kirjoitukset & laulut sopivat samojen kansien väliin mainiosti.

    -Sini-

    VastaaPoista