perjantai 1. maaliskuuta 2013

Hullu vuosi

Vuosi 1968 sai jo puolivälissä ollessaan "hullun vuoden" nimen. Syystä tai syyttä, se nähdään parhaiten vasta vuosikymmenien kuluttua. Kukaan ei nimittäin tiedä, millaista jatkoa tänä vuonna seuraa.

WSOY:n Taskutieto-sarjan Hullu vuosi 1968 on jälleen osoitus siitä, miten kustantajat pyrkivät pysyttelemään kommentti- ja puheenvuorokirjoissaan ajan tasalla. Syyskuun alussa ilmestynyt Tammen Praha 21.8.68 oli nopeasti koottua tekstiä Tšekkoslovakian tapahtumista.

Miehitys ja siihen liittyvä kansandemokratioiden käymistila saavat runsaasti sijaa myös Hullussa vuodessa. Sekä Juhani Lindström että Erkki Karjalainen ovat molemmat seuranneet näitä asioita hyvin läheltä. Toisaalta tas ajallinen etäisyys tapahtumiin on aivan liian pieni, ja molempien radion kommentaattoreina toimivien uutismiesten teksti vaikuttaa paikka paikoin jo kuluneelta, vanhojen asioiden toistamiselta.

Knud Möller kertoo Ranskan keväisistä tapahtumista, Pekka Peltola Biafran tilanteesta, joka on yhtä toivoton kuin kesälläkin. Paula Porkka tarkastelee Lähi-Idän jännityskenttiä, Pasi Rutanen USA:n presidentinvaaleja ja Yrjö Länsipuro Vietnamin sotaa. Pariisissa parastaikaa kunnolla käyntiin lähteneet rauhanneuvottelut ovatkin yksi harva ilonaihe, joita tämä uusi vuosi on perinnöksi hullulta vuodelta saanut.

Onkin syytä toivoa, että nälänhätä kolmannessa maailmassa saisi osakseen kasvavaa huomiota, että rauha pystyttäisiin turvaamaan kaikkialla ja että ihmisten vapaus järjestelmien ja toisten ihmisten riistolta saisi pikaisen lopun. Näissä asioissa jokaisella on oikeus ja velvollisuus olla mukana, tänäkin vuonna.

Länsipuro, Yrjö (toim.): Hullu vuosi 1968. WSOY 1968, 118 s.

Kirjoitus on julkaistu ensi kerran Tyrvään Sanomissa 5.2.1969. Julkaistaan hieman stilisoituna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti