torstai 23. helmikuuta 2017

Tapahtui Nevan rannoilla...

Ranskalaisen Gilles Germainin veijarimainen kertomus on "kuviteltua historiaa" suomalaisesta nuoresta lakimiehestä KK:sta, josta tulee tärkeä tekijä Venäjän hallituksen Suomen-politiikassa joskus 1900-luvun alussa.

Kertomuksessa on jotain niin ranskalaista, mutta toki myös venäläistä ja suomalais-virkamiesmäistä. Kuitenkin KK:n työ menee pahasti solmuun hänen muun elämänsä kanssa. KK:n toimintaa ohjaavan ja johtavan korkean virkamiehen (kreivi Stroganovin) huikentelevaisen puolison Charlotten iskeytyminen KK:n rakastajattareksi saa miehen uraputken uhkaavasti mutkalle.

Tarinan edetessä päähenkilöksi paljastuukin Charlotte; häneen tarina tiivistyy. KK on lähinnä vain toimiva taho, joka hoitaa velvollisuutensa Suomen asioissa ja heittäytyy muuten tahdottomana rakastajattarensa palvelukseen.

Kerronnan voima on taidossa yhdistää vapaa mielikuvitus muistikuviin Pietarin kaupungista (joita jokaisella siellä käyneellä varmasti on). Läsnä ovat myös Suomen suuriruhtinaskunnan poliittisen elämän tapahtumat kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin aikaan. Nyt ei kuitenkaan kerrota "oikeaa" historiaa, vaan sen kehyksiin sijoitettua kuviteltua henkilöhistoriaa.

Eniten jää vaivaamaan KK. Kuka hän on? Henkilökuva jää kovin, kovin ohueksi. Häneen ei pääse tutustumaan henkilönä, vaikka niin kovasti haluttaisi. Kertoja pettää tässä kohdin odotukset: suhteiden kuvaaminen on asetettu henkilöiden kuvauksen edelle.

Ranskalaisten kiinnostus Venäjää ja varsinkin Pietaria kohtaan on vanhaa perua. Me suomalaiset voimme olla imarreltuja, että suuriruhtinaskuntamme pääsee mukaan heidän kiinnostukseensa. Teos tuo esiin rivien välissä senkin, että kyse oli aika erikoisesta valtiollisesta ratkaisusta. Eipä Euroopassa ole ollut monta näin erikoista hallintotapaa: autonominen alue suurvallan kyljessä.

Tarinan voi lukea vailla mitään tietoa historiallisista oloista, vailla jopa kiinnostusta niitä kohtaan. Mutta nyt kun tulee kuluneeksi sata vuotta tuon autonomian päättymisestä, voimme muistella sitä tällaisenkin tarinan avulla...

Gilles Germain: Palatsi Moikan varrella [Le palais Stroganov]. Suom. Annikki Suni. WSOY 1991, 125 s.


Kirjoitus on julkaistu ensi kerran tällä palstalla 23.2.2017.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti