keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Ihastuttavia kiitoksia

Tässä kirjassa puhutaan, niin kuin toki monissa muissakin, aivan jokapäiväisestä arkielämästä, iloista ja suruista, haaveista ja oman elämän kokemisesta. Nyt kuitenkaan asialla ei ole kirjailija, vaan joukko "ihan tavallisia ihmisiä".

Työryhmä Pertti Rajala, Irmeli Merimaa, Linnu Mae ja Anna-Kaisa Mäkelä on koonnut tämän värikylläisen teoksen tallinnalaisten ja satakuntalaisten kehitysvammaisten runoista ja piirroksista, myös maalauksista. Aiheena on se, mistä kirja on saanut nimensäkin: kyse on kiitoksista. Niitä osoitetaan paitsi elämälle itselleen myös lähimmäisille, omalle kissalle ja taivaan linnuille.

Kolmella kielellä julkaistut runot kertovat laajan skaalan tunteista, toiveista ja rivien välissä hieman pettymyksistäkin. Luulen, että tällä tavalla koottuna teos antaa paitsi tekijöilleen myös meille kaikille tavallista avaramman kuvan elämästä: lukija voi paitsi ihailla kuvallisia ja sanallisia näkemyksiä myös oppia kieliä!

Kuvat, neliväriset kautta linjan, ihastuttavat. Kun lisäksi aiheet eivät kovin paljon toista itseään, jokaisen aukeaman avaaminen on uusi yllätys. Männynrungot (Jaakko Veneranta), Totinen (Andru Meidla), Mietteitä unelmista (Arja) sekä yhtenä erikoisuutena Merikarvian maisema (Juhani Mäkinen) – siinä eräitä esimerkkejä näistä ihastuttavuuksista. Kirja käy hyvin lahjaksi kaiken ikäisille mummosta murkkuun.

Vironkielisistä käännöksistä en pysty sanomaan mitään, englannin kielessä on hieman hapuilua. Workerer ei ole sana, worker kyllä.

Kiitos. Tänan. Thanks. Satakuntalaisten ja tallinnalaisten kehitysvammaisten taidetta ja ajatuksia. [Kustantajaa ei mainittu, mutta se on Satakunnan erityishuoltopiirin kuntayhtymä.] 2006, 130 sivua.


Kirjoitus on julkaistu ensi kerran Satakunnan Työssä 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti