perjantai 14. kesäkuuta 2013

Kasviopas 90 vuoden takaa

Itsenäisen Suomen alkuvuosikymmenet oppikoululaisia vietiin kasvitietouden pariin myös kasveja keräämällä. Systemaattinen johdatus tapahtui "kesätyönä", loma-ajaksi annettuna läksynä. Useimmat paneutuivat tähän tehtävään vakavissaan, joitakin auttoi isosiskon tai -veljen kokoelma.

Tapaa oli noudatettu monissa kouluissa jo 1860-luvulta alkaen (ja Elias Lönnrotin ja N. J. Anderssonin kasvioppikirjojen avulla), mutta vasta vuonna 1916 laaditut ja itsenäisyyden alussa käyttöön otetut oppikoulujen oppiennätykset tekivät keruusta pakollisen osan opiskelua.

Tämä tuhansien ja taas tuhansien teini-ikään juuri tulleiden erityinen kotitehtävä oli varsin helppo maaseutuympäristössä asuville. Sen sijaan monet kaupunkien koululaiset tuskailivat kasveja etsiessään – jos koululainen ei sitten viettänyt lomaviikkoja maalla. Nimen omaan kasvien hakuunkin maalle lähdettiin, joten näin valtiollinen "oppiennätys" lisäsi myös kotimaanmatkailua.

Nimenomaan oppikoululaisia varten laadittuja kasvien tunnistuksessa ja keruussa helpottaneita kirjoja ilmestyi useita. Yksi niistä oli Otavan kustantama "Kasvioppi oppikouluja varten", jonka ensimmäinen painos ilmestyi 1924 ja toinen varsin pian syksyksi 1927. Näin entistä useammat saattoivat päästä käytännön tietoon käsiksi helpolla tavalla.

Iästään huolimatta teos on edelleen hyvä johdatus pihan ja niittyjen yleisimpien kasvien tunnistamiseen. Perustiedot eivät ole muuttuneet miksikään 90 vuodessa. Vaikka teos on mustavalkoinen, sen piirroskuvat kertovat hyvin havainnollisesti 29 kasvista, joista viisi on itiökasveja.

Paitsi kuvat myös kirjan teksti on havainnollista ja perusasioihin keskittyvää. Pienet piirrokset antavat monien kasvien kukista, siemenistä jne. tarpeellista lisätietoa.

Me, jotka myöhemmin käytimme keruun apuna Otavan värikasviota, saimme kyllä tunnistusapua paljon suurempaan määrään kasveja, mutta toisaalta saamamme tieto ei ollut kovin yksityiskohtaista. Pikkutarkkuus auttaa tunnistuksessa enemmän kuin levinneisyystiedot, jotka sitä paitsi vuosikymmenien kuluessa vanhenevat.

Rolf Krogerus ja Åke Nordström: Kasvioppi oppikouluja varten I. Toinen painos, Otava 1927, 80 s.

Teksti julkaistaan ensimmäisen kerran tässä 14.6.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti