torstai 14. tammikuuta 2016

Merestä nousi myös Kuuminainen

Paljon on noussut länsirannikolla maata merestä, niin myös Kuuminaisten niemi. Se on vähemmän tunnettu Porin merenranta kuin Yyteri, mutta kunniakseen se on saanut muhean kirjan. Niilo Soukin ja hänen taustallaan kotiseutuyhdistyksen tavoitteena on ollut kertoa perusteellisesti tämän Yyteristä etelään sijaitsevan niemen vaiheista koko 1900-luvun ajalta.

Valokuvia on runsaasti. Mikä parasta, useimmat niistä ovat yksityiskokoelmista ja ennen julkaisemattomia. Tällainen nostaa kirjan arvoa, samoin vaivaa näkemättä etsitty tieto alueen asukkaista, heidän elinkeinoistaan ja kohtaloistaan.

Kalastuksesta kiinnostunut löytää kirjasta monta mielenkiintoista asiaa. Kuvista parhain on varmasti Ilmi ja Martti Langsannan komea lohisaalis (s. 99). Vanhojen huviloiden ja muiden rakennusten kuvat viestivät sadan vuoden takaisesta elämänmenosta. Myös hyvin moni alueen pitkäaikainen asukas on saanut kuvansa kirjaan. Näin moni sukututkijakin antanee arvoa Soukin perusteellisuudelle.

Tästäkin niemestä on lähdetty maailmalle moneen suuntaan. Soukki kertoo Pitkäniemen asukkaasta, torppari Gustaf Heurlinista ja mainitsee hänen kaksoistyttärensä Idan ja Hilman. Jostain syystä hän jättää mainitsematta perheen muut lapset, joita oli peräti kuusi: Selma, Martha, Viktor, Amanda, Svante ja Johan. Näistä viimemainittu (s. 1876) lienee ollut vuonna 1907 Porin maalaiskunnassa syntyneen Martti Heurlinin isä. Martti taas oli vuonna 1930 Kanadaan muuttanut, sielä 1932 Neuvosto-Karjalaan siirtynyt ja 79-vuotiaana muistelmateoksenkin julkaissut metsänkaataja ja monitoimityömies. Tässä muistelmassa (Työ tärkeintä elämässä) Martti Heurlin kertoo myös lyhyesti lapsuudestaan ja perheestään: hänellä oli itselläänkin seitsemän sisarusta. Soukki ei mainitse tätä kirjaa lähteenään.

Kirjan lopussa on kymmeniä värikuvia nykyisin olemassa olevista vakituisista ja kesäasunnoista. Niiden vaiheet on kuvattu lyhyesti, samoin omistajien vaihdokset. Voisiko kotiseutukirjalta enää tarkempaa dokumentointia odottaa!

Kansilehdellä on ilmakuva Kuuminaisista (mutta miltä vuodelta?). Karttaa etsii kuitenkin turhaan. On kyllä kuvitellut kartat alueesta vuonna 950 ja vuonna 1400, mutta miksi ei karttaa nykypäivän niemestä ja miksi ei 1900-luvun alun peruskarttaa? Ne auttaisivat sijoittamaan esiteltyjä rakennuksia ja henkilöitä oikeille paikoille. Itse asiassa Hannes Tiiran Yyteri-kirjasta (s. 94) löytyy Kuuminaisten pohjoisoasta parempi kartta kuin Soukin kirjasta.

Niilo Soukki: Merestä nousi Kuuminaisten niemi. Kuuminaisten Kotiseutuyhdistys ry 2005.


Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Satakunnan Työssä 2006; hieman stilisoitu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti